Informacije i upisi novih članova

Lana Koller

Mob: 098 313-390

sksamobor@gmail.com

O streličarstvu

Vrhovi strijela, izrađeni od kamena i metala, datiraju iz vremena cca 50.000 g pr.Kr. a smatra se da su vrhovi izrađeni od kosti morali biti čak i stariji. Civilizacijski gledano, izum luka je revolucionaran, zato što se čovjek fizički mogao odmaknuti od cilja gađanja (ili opasnosti) i zato što je strijela imala veću brzinu od koplja ili drugih projektila koje je čovjek izbacivao rukom. Zbog prednosti koju je dao čovjeku i razvoju, izum luka stoji ruku pod ruku s izumom kotača. Od tada je luk korišten masovno za potrebe ratovanja i lov u svim dijelovima svijeta.

Iako je vatreno oružje zamijenilo u 16. st. luk za potrebe ratovanja, upotreba luka i strijele nikada u potpunosti nije prestala. Nastavila se upotreba luka i strijele za lov i u rekreativne svrhe, za sport.

Nakon što su 1896. godine u Ateni održane prve moderne Olimpijske igre, streličarstvo se kao olimpijski sport prvi put pojavilo na sljedećim Olimpijskim igrama, 1900. godine u Parizu.
Krovna organizacija svjetskog streličarstva, Međunarodna streličarska federacija – FITA, osnovana je 4. 9.1931. godine u Poljskom gradu Lwow. FITA danas ima 146 zemalja članica, sa svih 7 kontinenata.

Prvi streličarski klub u Hrvatskoj je osnovan 1955. godine u Zagrebu. Prvo Hrvatsko prvenstvo u FITA disciplini održano je 13. rujna 1963. Danas je u Hrvatskoj registrirano 40 streličarskih klubova i 4 županijska saveza. Krovna organizacija Hrvatskog streličarstva, Hrvatski streličarski savez, smješten je u Zagrebu.

U natjecateljskom streličarstvu sportaši su podijeljeni prema stilu, t.j. prema vrsti opreme kojom gađaju, na zakrivljeni luk, složeni luk i goli luk. Natjecanja se održavaju prema stilu u kategorijama djevojčica i dječaka do 12 godina, djevojčica i dječaka do 14 godina, kadeta, juniora, seniora i veterana.